IMG_3825

Om oss:

Vi, Helene Lindqvist och Britt Lund, träffades redan i förra århundradet då vi arbetade i samma stad och byggnad. Det visade sig att vi hade ett gemensamt hundintresse och så småningom hade vi även samma ras. Trots att vi bott på skilda håll i landet under många år har vi hållit kontakt och varit på en hel del hundäventyr tillsammans som t ex Flatmästerskap och Världsutställningar. Nu har vi tagit ett steg till och startat en kennel, Dual Lanes, ett naturligt steg efter många år i samma ras där vi delar värderingar när det gäller rasens exteriör och vilket temperament vi vill att vår träningskompis ska ha.

Målet med uppfödningen är att få sunda och friska familjemedlemmar som ställer upp på olika aktiviteter med en härlig attityd och ständigt viftande svans.

Om Britt:

Önskade mig en hund så långt tillbaka som jag kan minnas. Sparade under flera somrar ihop till min första hund som blev en Irländsk setter då den enda flatuppfödaren med bruna valpar krävde att hunden skulle jakttränas vilket var svårt att genomföra för en 16-åring på tidigt 80-tal. En vacker ras skulle det vara och färgen fick avgöra. Fel beslut då en egensinnig Irländsk setterhane inte är en bra nybörjahund trots de allra bästa intentioner.

Det slutade med omplacering och att jag istället började hjälpa till på ett hundpensionat och kennel med både liten och stor pälsras. Där tillbringade jag oräkneliga helger och lov under närmare 10 år och fick lära känna en mängd olika raser, ta hand om valpkullar i alla åldrar, lära mig pälsvård, följa med på både lydnadsträningar och hundutställningar men framförallt ta del av en uppfödares vedermödor och glädjeämnen. Jag hann också med en sväng till USA och den, inom rasen Old English Sheepdog, välkända Bahlamb’s kennel under några månader för att sedan fortsätta till den stora karantänen Ryslip utanför London där jag tillbringade ytterligare ett antal månader med att ta hand om både hundar och katter. Otroligt lärorik tid som toppades med ett besök på Cruft’s, då fortfarande på Earls Court.

Utbildning tog vid under några år med åtminstone en OES vid min sida. Fritiden ägnades åt pälsvård, lydnad på blygsam nivå och hundutställningar. Arbete ledde till att jag hamnade i Sundsvall med mina hundar och som om det var meningen blev jag så småningom fodervärd åt en Flatcoated retrievertik. Av en bekant i huset jag arbetade, Helene, blev jag introducerad till jaktträning och nu var jag fast för denna vackra, vänliga och mångsidiga ras som ställer upp på alla aktiviteter med samma entusiasm.

 

Om Helene:

Jag är uppvuxen med hundar sen barnsben. Vi hade Springer spaniel, Schäfer, Tax, Samojed och Malteser i olika tidsepoker men då det kom till den dag jag sjölv fick välja (viket var då jag flyttat hemifrån) föll valet på Flatcoated Retriever. Mest för att jag tyckte de är så vackra och sen för dess breda användningsområde.

Min första flatt köpte jag 1995 och det var en hane som vi kallade "Gaston" som kom ifrån kennel Lustans. Med honom tränade och tävlade jag mest lydnad, jakt, spår och utställning men har med åren utökat detta med  nosework och rallylydnad.

Jag har under åren haft både tikar och hanar och jag tycker de båda är helt underbara på sina sätt. Ibland har jag sneglat på om man skulle byta ras men det är svårt att hitta någon annan ras att matcha flatten med.